Moartea, la joc cu niste prunci din Ploiesti. Nu mai putem de dragul Halooween-ului???

decorul.jpg

[ad_1]

„Astăzi, de Halloween, doamnele bibliotecare de la Secția Împrumut carte pentru copii s-au jucat  și au gătit alături de copiii de la clasa I C și clasa a II-a B de la Școala Gimnazială „H. M. Berthelot” din Ploiești (împreună cu doamnele prof. înv. primar Drăgulin Gabriela și Grigore Florentina), turpizze, gogoșele și clătite, iar apoi au colorat, desenat, au făcut dovlecei de hârtie și stegulețe”, au scris reprezentanții Bibliotecii „Nicolae Iorga” luni după-amiază pe contul de socilaizare, în idea de a consemna evenimentul cultural (zice-se) despre „ce și cum” cu Halloween-ul ăsta care acaparează, iată, tot ai mult preocupările unor cadre dudactice și chiar intituții de cultură, parcă prea mult pentru o „sărbătoare” împrumutată, care nu are de-a face cu tradițiile noastre și acre parcă tot maim ult vrea (prin voința și inspiraia organizatorilor, de obicei), să promoveze imagini cu schelete, strigoi, personaje horror și chiar chipul… morții, în fața, mintea și gândurile unor copii.

Priviți, numai: ceea ce vedeți în prima fotografie este ceva… în chip de decor ce i-a întâmpinat pe micuții elevi azi, la activitatea despre care vorbeam (N.R. în spatele „simpaticului” personaj este zidul Palatului Culturii, instituție ce adăpostește Biblioteca Județeană, gazda eveimentului).  Personal, ca om, ca părinte, să văd așa ceva pestegard în spațiul unde urmează să-mi las copilul la un eveniment, l-aș retrage imediat și nu i-aș da voie să participe. Nu s-a gândit nimeni că o astfel de imagine  (decor, „păpușă” sau ce-o fi) acută, oribilă, înfiorătoare, aș zice (FĂRĂ SĂ EXAGEREZ!) poate speria cumplit un copil, cu posibile consecințe grave???

Nu se putea organiza mult mai bine, mai frumos, un festival al roadelor, al toameni, al frunzelor colorate, al tradițiilor, în care copiii, da pot învăța și să picteze dovleci, și să facă 5 împunsături cu acul pe etamină sau pânză, în stil tradițional, și să facă o salată gustoasă de legume, și să facă decoruri din  ardei, mere și hârtie creponată, și să picteze minunatele frunze cu care ne împodobește parcurile toamna ruginie și să facă gogoși sau salată de fructe?????

De ce musai… chipul MORȚII acolo, cu copiii??? De ce copii cu tricouri închipuind schelete??? Dacă îi întrebi ce e AIA o IE… sau ce colind le place cel mai mult… probabil nu vor răspunde sau vor da din umeri, așteptând să le șoptească cineva…

Trist. Pur și simplu (sau… complicat) trist.

Ce este, la urma urmelor HALLOWEEN-UL?

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se mai ales în secolul al XIX-lea, prin intermediul imigranţilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Halloween este marcat în noaptea de 31 octombrie, dar, în unele ţări, data sărbătorii variază. De exemplu, în Suedia, este sărbătorit în prima sâmbătă din noiembrie, iar în alte părţi în ultima duminică a lunii octombrie.
Cu ocazia acestei sărbători, copiii mascaţi colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o ameninţare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte ţări, Halloween este serbat prin parade şi carnavaluri.
Rădăcini antice
Istoricul Nicholas Rogers, care a explorat originile Halloweenului, observă că în timp ce „unii folclorişti i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeiţa fructelor şi seminţelor, sau în festivalul morţilor denumit Parentalia, sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhain, scris iniţial Samuin”. Numele provine din irlandeza veche şi înseamnă „sfârşitul verii”.
Vechii celţi credeau că graniţa dintre lumea aceasta şi cea de dincolo se slăbeşte în ziua de Samhain, permiţând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Celţii considerau că toate legile spaţiului şi timpului sunt suspendate în această zi, permiţându-le spiritelor să interacţioneze cu cei vii care nu doreau să devină posedaţi. Astfel, în noaptea de 31 octombrie, sătenii stingeau focurile din casele lor, pentru a le fi frig şi pentru a deveni astfel nedoriţi. Aceştia se îmbrăcau în tot felul de costume caraghioase şi participau la parade gălăgioase în cartierul lor, încercând să fie cât mai distructivi posibil pentru a speria spiritele ce veneau în căutarea celor vii.
Influenţa creştină
Următoarea influenţă a apărut odată cu răspândirea noii religii creştine în Europa. În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creştină, care o celebrează toţi sfinţii. Aceasta era Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, sau Hallowmas, sau All Hallows. Termenul Halloween reprezintă o variantă scoţiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea dinainte de „All Hallows”, termen apărut prin anii 1550. Până în secolul al XX-lea, ea era scrisă şi „Hallowe’en”, eliminând „v”-ul şi scurtând cuvântul.
Simboluri
Simbolurile şi obiectele artizanale asociate Halloween-ului s-au dezvoltat în timp. Mulţi sunt de părere că simbolul lămpii din dovleac provine dintr-o legendă. În folclorul irlandez, se spune că un bărbat pe nume Jack, cunoscut ca un beţiv şi glumeţ din fire, l-a păcălit pe Satana să urce într-un copac. Pentru ca acesta să nu se răzbune luându-i sufletul, Jack a săpat în trunchiul copacului o cruce, împiedicându-l astfel să coboare şi să vină după el. I-a dat voie să coboare din copac numai după ce a obţinut promisiunea că nu-l va mai ispiti niciodată.
La moartea lui, Jack nu a fost primit în Rai din cauza şireteniei sale, dar nici în Iad, graţie promisiunii făcute. A primit numai un singur tăciune pentru a-şi lumina drumul dintre Rai şi Iad, rămânând astfel pentru totdeauna, în întunericul dintre cele două lumi. Jack a pus tăciunele într-o rapiţă, pentru a-l putea ţine aprins mai mult timp.
Irlandezii au folosit rapiţa la început pentru „lanterna lui Jack”. Odată ajunşi în America, emigranţii irlandezi au descoperit că dovlecii sunt mai la îndemână şi au început să-i scobească, luminându-i cu un tăciune sau cu o lumânare.
În Ardeal, există încă obiceiul ca toamna târziu să se aprindă „felinarele” făurite din bostani scobiţi, aşezate pe stâlpul caselor. Scopul este acela de a goni spiritele rele care colindă prin lume la venirea iernii. Totuşi, tradiţia de a aprinde o lumânare într-un dovleac a apărut în România înainte de a fi ajuns la noi sărbătoarea Halloween-ului.

Costumele şi colindatul de Halloween
Costumele de Halloween sunt tradiţional modelate după figurile supranaturale, monştri, schelete, mumii, fantome, vrăjitoare şi diavoli. Costumarea şi colindatul cu ele erau de actualitate în Scoţia de Halloween la sfârşitul secolului al XIX-lea. Tradiţia a pătruns şi în Statele Unite, la începutul secolului al XX-lea, atât în rândul adulţilor cât şi în rândul copiilor. Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930, când obiceiul de trick-or-treating devenea popular acolo. În ziua de 31 octombrie sau în preajma acesteia, în vinerea şi sâmbăta dinainte de Halloween, se ţin adesea petreceri cu costume.

Foto: Biblioteca Judeteana „N. Iorga” Prahova

Articolul Moartea, la joc cu niste prunci din Ploiesti. Nu mai putem de dragul Halooween-ului??? apare prima dată în Primar in Prahova.

[ad_2]

Source link