Sa platesti chirie pentru un apartament in Bucuresti sau rate? Cum este mai avantajos?

O intrebare care ii macina pe cei care se gandesc sa se mute in Capitala este daca este mai avantajos sa caute un apartament de inchiriat sau sa inveasteasca si sa isi cumpere o locuinta proprie. Desigur, puterea financiara a fiecarui individ este diferita, iar multi nu se incumeta sa se indatoreze la banci pentru o perioada foarte lunga de timp.

Cu toate acestea, este important sa se puna in balanta toate avantajele si dezavantajele acestor modalitati de a locui, pentru a fi siguri ca vor alege solutia potrivita pentru ei.

De ce este avantajos sa se cumpere un apartament in Capitala?

Conditiile geopolitice si posibila criza economica ce este preconizata de analistii financiari, precum si cresterile ratei dobanzii la credite din Romania, i-au facut pe oameni sa fie mult mai prevazatori atunci cand vine vorba despre imprumuturi bancare, mai ales in vederea cumpararii unui imobil. In plus, nici preturile imobilelor nu este unul care sa poata fi ignorat, mai ales in Capitala.

Cu toate acestea, vanzarile de apartamente din Bucuresti au crescut considerabil in aceasta perioada a anului, comparativ cu anul trecut. Acest lucru se datoreaza unei analize pe care oamenii au facuta, comparand nivelul unei chirii solicitate pentru un apartament si rata care ar trebui achitata in cazul unui credit imobiliar.

Desi creditele imobiliare se incheie, de obicei, pe perioade lungi si foarte lungi, timp pentru care nu se poate garanta modul in care vor evolua lucrurile din punct de vedere economic, nivelul ratelor poate fi, in unele cazuri, mai mici decat rata pentru un apartament similar, cu aceeasi suprafata utila si situat in aceeasi zona a orasului.

Prin urmare, nu numai ca este mai avantajos sa se plateasca rata pentru apartament in detrimentul chiriei, dar cumparatorul este proprietar asupra imobilului, chiar si atunci cand acesta se afla sub ipoteca institutiei bancare. Faptul ca exista posibilitatea de a se opta pentru o rata fixa, pentru o perioada de timp limitata, este un alta avantaj de care se pot bucura cei care aleg aceasta varianta, deoarece nivelul ratei platite nu va fi afecta de schimbarile care au loc cu ratele dobanzii si ROBOR.

De ce aleg oamenii plata unei chirii?

Exista insa si oameni care aleg sa locuiasca intr-un apartament pentru care sa plateasca chirie. In general, acestia fie nu isi doresc sa se indatoreze la banci, fie nu se incadreaza in criteriile impuse de institutiile bancare pentru a fi eligibili pentru un imprumut imobiliar sau ipotecar. In alte situatii, castigurile salariale nu sunt suficiente pentru a acoperi ratele, desi statul a dezvoltat programe de finantare, cum este Prima Casa, care sa vina in ajutorul celor care castiga putin pentru a-si cumpara propria locuinta.

Prin urmare, fiecare individ alege solutia cea mai avantajoasa pentru el.