Mormantul Printesei Ecaterinei Caradja de la Nedelea a fost restaurat! Istoria trebuie respectata!

[ad_1]

„Avem placerea sa va anuntam ca mormantul Ecaterinei Caradja din Nedelea este finalizat in proportie de 90%. Aici se afla Ecaterina impreuna cu primele ei 2 fete, Irina si Maria.

Maria a decedat din pacate la doar 17 ani, in anul 1933 din cauza unei boli nemiloase. Dupa acest eveniment Ecaterina Caradja a ridicat in curtea bisericii din Nedelea un monument funerar pentru a isi ingropa fetita. In paralel, deoarece la vremea respectiva Biserica nu era dotata cu Clopot, Ecaterina a ridicat si daruit comunitatii Clopotnita ce se afla si in ziua de astazi in curtea bisericii.

La numai 7 ani de la acest eveniment, la 10 Noiembrie 1940, a avut loc marele cutremur care i-a fost fatal si Irinei la frageda varsta de 25 ani, si ii s-a alaturat Mariei in curtea bisericii…

Din pacate dupa instalarea regimului comunist in Romania si fuga Ecaterinei Caradja din 1952, monumentul a ajuns in stare de ruina, mai mult de atat, el fost profanat, deschis, si o persoana necunoscuta familiei a fost inmormantata acolo.

Nu putem reface trecutul, trebuie sa privim in viitor : Asadar, anul trecut am inceput refacerea monumentului.

Ne bucuram ca Biserica a primit in 2020 doi noi super Preoti, Victor-Lucian Georgescu (de atunci Preot la Parohia Kretzulescu) si Andrei Popescu, ce ne-au oferit acordul pentru refacerea lui.

Lucrarea va fi finalizata luna viitoare, moment in care vom rapatria si a 3a fata a Ecaterinei, Alexandra (bunica mea) inmormantata “temporar” la Cimitirul Bellu din Bucuresti.

Ceremonia, a carui data vom reveni ulterior (pana in vara), va fi in curtea Bisericii din Nedelea. Oricine simte si doreste, va putea sa ne fie alaturi.

Sambata, 23 Ianuarie 2023, vor fi 130 ani de la nasterea Ecaterinei. Daca sunteti in zona si va face placere, puteti depune o floare in memoria ei”.

Vestea vine din partea lui Max Johnson Caradja, nepotul Ecaterinei Caradja.

Ne bucuram nespus sa vedem ca… istoria si marturiile sale nepieritooare isi reintra in drepturi!

*** „Prinţesa Ecaterina Caradja a trăit o sută de ani şi a avut parte de un destin spectaculos, mai puţin cunoscut în România. Despre viaţa prinţesei s-au scris cărţi în America, Catherine Caradja ajungând un cunoscut personaj de roman şi o vedetă peste ocean.  

Sutele de soldaţi aliaţi pe care i-a salvat în cel de-al doilea război mondial, ascunzându-i în spitalele pe care le păstorea şi ajutându-i să treacă peste graniţă i-au spus ”Îngerul de la Ploieşti”. Americanii au numit-o Catherine Caradja şi au răsplătit-o pentru acţiunile caritabile cu medalia ”George Washington”. 

După aproape un secol de viaţă şi peripeţii a venit să moară în România. În 1992, prinţesa descendentă din neamul Cantacuzinilor era bătrânica cu chipul zâmbitor lângă care s-a aşezat superstarul american Michael Jacskon, cu prilejul vizitei la Orfelinatul ”Sf. Ecaterina” (foto jos).  

  Povestea fabuloasă a prinţesei Caradja a început în secolul trecut. Ecaterina Olimpia Creţulescu s-a născut în Bucureşti, pe 28 ianuarie 1893. A fost fiica prinţesei Irina Cantacuzino şi a prinţului Radu Creţulescu. Părinţii au divorţat când prinţesa avea doar trei ani. Tatăl a răpit-o şi a dus-o în Anglia, unde a înscris-o într-un orfelinat, sub un nume fals pentru ca mama ei să nu o mai găsească niciodată. Irina Cantacuzino a încercat în zadar să-şi regăsească copilul. În memoria fiicei răpite, prinţesa Cantacuzino a construit o fundaţie pentru copiii orfani. S-a recăsătorit cu prinţul Nicolae Ghica şi a continuat să-şi caute copilul furat, însă încercările ei au fost în zadar. A murit fără să ştie dacă Ecaterina mai este în viaţă”,consemneaza historia.ro

Îngerul de la Ploieşti  

  „Cel de-al Doilea Război Mondial a găsit-o pe prinţesă în România. A devenit un nume cunoscut la nivel internaţional, după ce şi-a riscat viaţa ajutând soldaţii să scape din calea duşmanilor. În august 1943, când câmpurile petroliere de la Ploieşti au fost bombardate, Ecaterina a cazat în spitale sute de soldaţi şi mai apoi i-a ajutat să fugă din România. Pe terenurile prinţesei au aterizat forţat, cu paraşuta, sute de piloţi americani. Prinţesa i-a salvat şi i-a îngrijit. De aici, americanii i-au dat numele de „Îngerul de la Ploieşti“. I s-a mai spus şi „Mrs Blue Cross“, datorită uniformei de asistentă în culorile albastru şi alb, cu care era îmbrăcată la spitalul la care îngrijea soldaţi”, noteaza sursa citata.  

foto: Max Johnson Caradja

Articolul Mormantul Printesei Ecaterinei Caradja de la Nedelea a fost restaurat! Istoria trebuie respectata! apare prima dată în Primar in Prahova.

[ad_2]