Cât dureaza un RMN?

Cat_dureaza_un_RMN.png

[ad_1]

RMN (sau IRM) înseamnă imagistica prin rezonanță magnetică. Este o tehnică de imagistică medicală care utilizează un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a genera imagini detaliate ale interiorului corpului. Spre deosebire de investigațiile bazate pe raze X (radiografie, CT), RMN-ul nu folosește radiații ionizante, ceea ce face această investigație o opțiune mai sigură pentru pacient.

În timpul unei scanări RMN, pacientul stă întins pe o masă care este introdusă într-un scanner mare, în formă de tub. Scanner-ul conține un magnet puternic care produce un câmp magnetic în jurul pacientului. Undele radio sunt apoi folosite pentru a genera semnale care sunt detectate de scanner și procesate de un computer pentru a crea imagini detaliate ale interiorului corpului.

RMN-ul este o investigație imagistică utilă pentru diagnosticarea unei game largi de afecțiuni, inclusiv leziuni ale creierului și măduvei spinării, probleme articulare și anumite tipuri de cancer. Poate fi folosit și pentru a monitoriza progresul anumitor tratamente și intervenții chirurgicale. Mai multe informații despre importanța rezonanței magnetice în diagnosticarea pacientului pot fi găsite aici.

Câteva îndrumări generale pentru pacienții cărora li s-a recomandat efectuarea unei examinări RMN:

  • Îmbrăcăminte: Pacienții trebuie să poarte îmbrăcăminte confortabilă, lejeră, fără dispozitive de fixare metalice, cleme sau fermoare. În anumite cazuri, pacientului i se poate cere să se schimbe într-un halat medical.
  • Bijuterii și accesorii: Pacienții trebuie să îndepărteze toate bijuteriile, ceasurile, agrafele de păr și alte obiecte metalice înainte de examinarea RMN. Obiectele metalice pot interfera cu câmpul magnetic și pot afecta calitatea imaginilor.
  • Medicamente: Pacienții trebuie să își informeze medicul dacă iau medicamente. Anumite medicamentații pot interfera cu scanarea RMN. În unele cazuri, pacienților li se poate solicita întreruperea tratamentului pentru o scurtă perioadă de timp înainte de examinare.
  • Istoricul medical: Pacienții trebuie să-și informeze medicul cu privire la orice intervenții chirurgicale anterioare, afecțiuni medicale sau alergii,. Aceste informații îl pot ajuta pe medic să determine cel mai bun curs de acțiune pentru scanarea RMN.
  • Claustrofobie: Pacienții care se simt inconfortabil în spațiile închise pot avea nevoie un sedativ ușor înainte de examinare pentru a-i ajuta să se relaxeze.

Este foarte important ca pacientul să respecte recomandările specifice date de radiolog pentru a se pregăti de investigație. Pentru orice nelămuriri, întrebări sau clarificări, o discuție în prealabil cu medicul specialist radiolog – https://medicales.ro/echipa-medicala/  poate fi opțiunea cea mai bună.

Cât durează o examinare RMN?

Durata unui RMN poate varia în funcție de tipul de scanare care se efectuează și de zona corpului care este investigată. În general, o examinare poate dura de la 20 de minute la peste o oră.

Durata de timp depinde, de asemenea, dacă pacientul primește un agent de contrast în timpul scanării. Substanța de contrast se utilizează în timpul unei scanări RMN pentru a îmbunătăți vizibilitatea anumitor țesuturi sau structuri și nu este necesară la toți pacienții. Substanța de contrast este de obicei administrată intravenos (prin venă) înainte de începerea scanării RMN. Materialul de contrast circulă prin fluxul sanguin și este preluat de vasele de sânge, tumorile sau zonele de inflamație, făcând aceste zone mai vizibile pe imaginile RMN. Dacă se utilizează contrast, scanarea poate dura mai mult din pricina timpului necesar pentru circularea substanței prin corp înainte de a începe examinarea.

În timpul scanării, pacienților le este recomandat să nu se miște. Chiar și mișcările mici pot afecta calitatea imaginilor.

După finalizarea investigației, radiologul va interpreta imaginile rezultate în urma examinării și le va pune la dispoziția pacientului. Cu ajutorul acestui raport medical, medicul curant poate stabili cel mai favorabil curs al tratamentului (daca este necesar.

RMN-ul este o examinare cu un aport foarte mare în diagnosticarea corecta a diferitelor afecțiuni. De asemenea, tot în beneficiul pacientului este posibilitatea de a efectua un RMN atat cu plată (o listă de prețuri pentru rezonanța magnetică poate fi gasită aici) cât și gratuit, cu bilet de trimitere de la medicul specialist.

[ad_2]