TOP 6 metode prin care verifici daca ouale de curte sunt proaspete

OgradaVerde - oua de curte

Ouale proaspete sunt un aliment de baza pentru foarte multe persoane, iar posibilitatea de a determina prospetimea lor este importanta, atat pentru garantia sigurantei, cat si pentru gustul si calitatea preparatelor in care sunt folosite.

Cand vine vorba de oua de curte, care sunt adesea obtinute la nivel local, verificarea prospetimii este foate importanta. In acest articol gasesti cateva metode de incredere prin care poti verifica daca ouale de tara sunt proaspete sau stricate, continua sa citesti!

Verifica data de pe ambalaj

Una dintre cele mai usoare modalitati de a evalua prospetimea oualor de tara este prin verificarea datei de pe ambalaj. Multe tari au reglementari care impun producatorilor sa eticheteze cutiile de carton sau ouale cu marcaje care sa indice perioada in care ouale vor incepe sa se altereze, „a se consuma inainte de..”, iar aceasta practica este implementata si in Romania. Asigura-te ca data de expirare nu a trecut, iar in caz contrar, pentru a evita orice risc, cel mai bine este sa le arunci.

Testul cu apa

Testul cu apa este o metoda simpla, dar eficienta pentru a determina prospetimea oualor. Umple un vas adanc cu apa rece si pune oul de curte in el. Daca oul se scufunda pana la fundul vasului si nu se mai ridica la suprafata, inseamna ca este proaspat. Un ou care are deja cateva zile nu se va scufunda pana la fundul vasului, dar va fi sub nivelul apei. In final, daca oul pluteste, sunt mari sanse ca oul sa fie stricat si ar trebui aruncat.

Testul cu lumanarea sau becul

Tine oul de curte aproape de o sursa de lumina puternica si cauta orice semne vizibile de deteriorare. Ouale proaspete vor fi opace, cu un galbenus care are un contur clar, bine definit. Pe de alta parte, albusul oualor stricate este tulbure, galbenusul are o forma aplatizata si pot fi vizibile chiar si semne de mucegai.

Miroase oul

Simtul mirosului este un instrument de incredere pentru a detecta ouale stricate. Sparge usor oul de curte intr-un castron curat si miroase-l. Ouale proaspete vor avea un miros usor, chiar neutru, in timp ce ouale stricate vor emite un miros intepator. Orice miros neplacut este un semn clar ca oul nu ar trebui consumat.

Cauta semne de crapaturi ale cojii oului de tara

Tine oul langa o sursa de lumina si observa aspectul cojii. Un ou proaspat va avea o coaja curata, intacta, cu o textura neteda. Orice crapatura sau deteriorare vizibila a cojii poate indica faptul ca oul nu este proaspat sau ca a fost contaminat de bacterii.

In plus, o textura aspra a cojii de ou ar putea fi un semn ca nu este proaspat. In caz ca nu esti sigur in totalitate sigur de prospetimea oului, incearca si alta metoda de verificare din cele prezantate.

Scutura oul

Tine oul de curte aproape de ureche si agita-l usor. Continutul unui ou proaspat nu va produce sunet si se va misca foarte putin, deoarece albusul si galbenusul de ou sunt inca intacte si nu s-au deteriorat. Pe de alta parte, daca auzi un zgomot sau simti o miscare excesiva atunci cand agiti oul, acest lucru sugereaza ca a inceput sa se deterioreze. Metoda este utilizata cel mai bine impreuna cu alte teste pentru a confirma prospetimea oului.

Acestea sunt cele mai populare metode prin care poti verifica daca un ou este proaspat sau nu.

Daca esti in cautarea unor produse locale, la Ograda Verde vei gasi intotdeauna cele mai proaspete produse, livrate intotdeauna cu masini frigorifice. Cu Ograda Verde nu mai trebuie sa iti faci griji in privinta prospetimii mancarii!