Cum îngrijim implanturile dentare?

Closeup of unrecognizable female doctor pointing at tooth model while consulting patient, copy space

După instalarea unui implant dentar, durata perioadei postoperatorii depinde în majoritatea cazurilor de pacient. Prin implementarea atentă a tuturor recomandărilor medicului, vindecarea poate fi rapidă și nedureroasă.

Unele dintre recomandările generale după intervenția de implant dentar sunt:

  • Timp de 10 zile după operație se recomandă să se evite mestecarea pe partea zonei operate. 
  • Tot pe parcursul acestei perioade se recomandă renunțarea la fumat, precum și la alcool. 
  • Pentru igiena dentară se va folosi o periuță cu peri moi sau foarte moi, și utilizarea apei de gura cu efect antiseptic. Pe piață există periuțe de dinți special concepute pentru a fi folosite după intervențiile chirurgicale.
  • Pentru a evita sângerarea, ar trebui să evitați la alimentele și băuturile fierbinți sau foarte reci, înlocuindu-le cu alimente la temperatura camerei. Această recomandare este eficientă în special în prima săptămână după operație. De asemenea, trebuie evitate alimentele de consistență dură.

În perioada postoperatorie se poate observa și uscăciune la colțurile gurii, aceasta fiind o reacție normală a organismului la antiseptice. Pentru a scăpa de acest disconfort, este suficient să folosiți pentru colțurile gurii o cremă sau un unguent.

Îngrijirea dentară după etapa protetică

Îngrijirea implanturilor încărcate cu lucrări protetice diferă foarte puțin de îngrijirea obișnuită a cavității bucale. Coroanele dentare trebuie periate în același mod ca dinții naturali. Pentru o îngrijire mai eficientă, se recomandă să folosiți ața dentară cât mai des posibil. În cazul coroanelor pe implanturi dentare, firul trebuie introdus în spațiul interdentar, însă trebuie să pătrundă și între coroană și gingie (sub coroană), pentru a putea curăța partea inferioară a lucrării. De asemenea, este recomandată utilizarea periuțelor interdentare și a unui duș bucal. Este recomandat să vă clătiți gura cu apă după fiecare masă pentru a îndepărta resturile alimentare.

Ca și în cazul îngrijirii orale obișnuite, periați-vă dinții de două ori pe zi. Iar o dată la 6 luni, vizitați medicul dentist pentru a evalua starea gingiilor, a implanturilor și a dinților. După operație, programul vizitelor la dentist poate varia – în primul rând, depinde de complexitatea cazului, de vârsta pacientului și de starea generală a sănătății acestuia.

Posibile complicații după tratamentul cu implanturi dentare

Intervenția de implant dentar este o metodă modernă de tratament pentru restaurarea dinților pierduți, care este utilizată pe scară largă. Pentru aceasta se folosește o rădăcină artificială, care se numește implant dentar. Implanturile dentare permit fixarea atât a unei proteze semifixe, cât și a unei lucrări protetice fixe.

În ciuda faptului că mulți medici definesc intervenția de implant dentar ca o simplă operație, aceasta este de fapt o procedură destul de complicată care necesită o pregătire riguroasă. Prin urmare, fiecare pacient trebuie să fie supus unei examinări preliminare și unei igienizări a cavității bucale, pentru a exclude apariția complicațiilor.

Cele mai frecvente complicații care pot apărea sunt:

  • Dezvoltarea unui proces inflamator la locul intervenției chirurgicale;
  • Desfacerea prematura a suturilor;
  • Respingerea implanturilor dentare;
  • Creșterea excesivă a țesutului gingival din jurul implantului;
  • Diverse deteriorări ale implanturilor, precum și ale lucrărilor protetice, din cauza îngrijirii necorespunzătoare.

Dar nu vă faceți griji, deoarece complicațiile apar foarte rar. Pentru a exclude apariția complicațiilor, se efectuează o examinare preliminară a cavității bucale și se face studiul bolilor cronice ale pacientului. Aceste proceduri pot reduce semnificativ procentul de complicații postoperatorii.