Fermier sau gospodar? Iata de ce trebuie sa folosesti turba in gradina ta!

AdriSem - turba

Turba este folosita deseori ca si combustibil, dar cel mai mare si important rol al acesteia este acela de ingrasamant natural pentru diferite tipuri de culturi de plante. Orice gospodar sau fermier care a depasit pragul hobby a auzit cel putin o data de turba.

Aceasta este un tip de carbune inferior gasit la nivelul mlastinilor nearisite. Acolo, materiale vegetale se carbonizeaza partial si se descompun lent, procese care duc la formarea turbei.

Iata de ce ar trebui sa dai o sansa acestui element daca esti un fermier sau gospodar care vrea sa-si duca recolta/productia la urmatorul nivel!

Turba absoarbe si retine apa

Pe scurt, solul imbogatit cu turba isi va mentine nivelul de hidratare pentru mai mult timp in urma procesului de irigatie. Implicit, acest proces va trebui realizat mai rar, economisind astfel foarte multe resurse in cadrul unei gospodarii.

Un alt aspect pozitiv consta in faptul ca turba retine in primul rand apa, dar o elibereaza inapoi in sol treptat, evitandu-se astfel inundarea acestuia. Acest element devine astfel absolut necesar in timpul verii, atunci cand temperaturile sunt ridicate.

Previne eliminarea nutrientilor prin sol

Un motiv principal pentru care culturile au nevoie de fertilizare este faptul ca nutrientii esentiali (potasiu, hidrogen, fosfor) sunt eliminati (se scurg) prin sol atunci cand plantele sunt udate. Aici intra din nou in vigoare caracteristica turbei de a retine acesti nutrienti.

Astfel, se reduce semnificativ si nevoia de a fertiliza intens plantele. Acestea vor avea parte de un volum crescut de nutrienti, lucru care garanteaza dezvoltarea corespunzatoarea a acestora.

Previne compactarea solului

Turba nu este predispusa efectului de compactare, in principal datorita faptului ca este un element usor si prezinta o textura faramicioasa. Se garanteza drenarea corespunzatoare a solului, implicit faptul ca radacina plantei va beneficia de apa si de nutrienti.

Totodata, prezenta turbei la nivelul solului previne compactarea acestuia in timpul cresterii plantei. Prin urmare, radacina acesteia poate creste in mod corespunzator, garantandu-se sanatatea plantei pe termen lung.

Nu prezinta bacterii si fungi

In timpul procesului de productie, turba este sterilizata. Prin urmare, aceasta nu prezinta fungi, bacterii, dar nici seminte de iarba care pot provoca cresterea de buruieni dupa aplicarea stratului de turba. Astfel, semintele proaspat plantate au parte de un mediu complet sigur de crestere – nu exista elemente care sa le atace sau care sa le fure din nutrienti.

Este destul de clar de ce ar trebui sa folosesti turba intr-o gradina. Aceasta creaza un mediu ideal dezvoltarii corespunzatoare a celor mai multe tipuri de plante, in special celor care necesita un nivel ridicat de aciditate. Turba devine astfel cel mai bun prieten al fermierului, garantand eficienta si economie de resurse, printre altele.

Magazinul online AdriSem are pregatita pentru tine o oferta completa de turba marca Kekkila de diferite tipuri. Pe langa seminte de legume profesionale, acest magazin are pentru fermierii romani si echipamente, materiale si elemente necesare inainte de, in timpul si dupa cultivarea plantelor!

Alege AdriSem – alege sa ai o recolta bogata in fiecare an!